Op hete kolen naar de Keurslager

De zomer is in volle gang. Tijd dus om te barbecueën. Keurslagers Gert-Jan Wit, Hans Halman en Jos Koeleman helpen je op weg met inspiratie en bespreken ondertussen de laatste ontwikkelingen binnen het slagersvak.

We ontmoeten de heren in de Helderse Spoorstraat waar onlangs het nieuwe Halte Bellevue verrees. Een foodcourt waar onder andere Hans Halman binnenkort zijn intrek neemt. “Het moet een winkel worden die op de toekomst is gericht”, vertelt hij. “Niet meer dat statische achter een toonbank en ‘kan ik u helpen?’, maar klanten die rondlopen langs vleeswaren, broodjes en maaltijden. Ik wil beweging in de zaak.” Het klinkt gezellig. En dat moet het ook worden. “Een beetje funshoppen, een beetje proeven. Een klein terras erbij en binnen een barretje voor bijvoorbeeld een kop soep. In juli krijgen we de sleutel. Dan gaan we aan de gang.”

Ondertussen heeft ook Gert-Jan nieuws. “Mijn zoon is bij me in de zaak gekomen.” Bodhi was tot voor kort kok in een Haarlems restaurant. “Dat hield op te bestaan en hij kwam thuis te zitten. Na een weekje op de bank, zei ik dat hij mij wel kon helpen. Ik heb werk zat en hij blijkt het ontzettend leuk te vinden.” Jos zou het wel zien zitten, zegt hij. Een kok in de zaak. “We verkopen steeds meer kant-en-klaar maaltijden. Vroeger gingen koks over naar de keukens in zorginstellingen. Nu kunnen ze bij de slager aan de slag.”

Anders koken

Het gaat goed met de keurslagers. De afgelopen periode en de anderhalve meter samenleving heeft ze niet geschaad. Gert-Jan vertelt: “We hebben natuurlijk al onze voorzorgsmaatregelen genomen in de winkel, maar eigenlijk ben je als Keurslager niet anders gewend dan hygiënisch werken. De branchevereniging controleert meerdere keren per jaar en heeft specifiek voor deze periode extra instructies opgesteld.” De slagers hebben het geen moment minder druk gehad. Eerder het tegenovergestelde. Jos: “Je ziet dat mensen meer tijd hebben om te koken en andere gerechten zijn gaan maken omdat de restaurants niet open waren. Bovendien hebben ze daar de laatste jaren kennis gemaakt met andere producten, zoals bavette. Hans: “Een beetje de vergeten groente van de slagerij. We gebruikten dat vooral voor tartaar, maar het is een heel mooi stukje dooraderd vlees.” Een vetje mag duidelijk weer en daar zijn ze alle drie blij mee. Vet is smaak! Hans: “Zelfs al zou je het niet opeten. Het er vooraf afsnijden is zonde.”

Barbecue

De ontwikkelingen vertalen zich ook naar de barbecue. Hans: “Grote partijen zoals op de voetbalvereniging of feestjes in de tuin zijn er nu veel minder. Maar mensen willen wel graag lekker uitgebreid barbecueën met het gezin en kiezen daarvoor luxere stukken vlees.” Bij de Keurslagers in Den Helder en Julianadorp zijn ze sowieso aan het goede adres. Jos: “Ik heb zelf een vitrine in de zaak met onder andere tomahawks, ribeyes en bijvoorbeeld côte de boeuf. We hebben rubs om het vlees mee te bewerken en geven receptkaarten mee met tips en instructies over het bereiden op de barbecue.”

Barbecueën is de laatste jaren geëvolueerd van sateetjes en kipkluifjes naar volwaardige maaltijden. Soms bereid in de buitenkeuken en anders in een Green Egg, Black Bastard of op de Weber. Hans: “De satés en dergelijke doen het ook nog steeds goed hoor. Maar het assortiment is breder geworden. Mensen maken andere keuzes. Jos: “Je ziet het op sociale media en op YouTube. Daar kun je bijvoorbeeld filmpjes bekijken van barbecuechefs die pulled pork maken of kip roken.” Gert-Jan vult aan: “Dat vinden mensen lekker en bij de slager zien ze het terug. Het begint simpel, maar zeker met die barbecues van tegenwoordig kunnen ze steeds meer.”

Genoeg mogelijkheden, inspiratie en kennis. De Keurslagers helpen je graag op weg met advies, rubs, marinades en natuurlijke het mooiste vlees. Steek die kolen dus maar aan. Vanavond gaan we aan de barbecue.

Bekijk hier onze recepten! 

Leuk om te lezen!