Een eyecatcher in de natuur

Heb je een hart voor vogels en schitterende natuur? Bij het Waddenbelevingspunt in Den Oever kijk je je ogen uit. Het acht meter hoge uitkijkpunt over de Waddenzee biedt ook zicht op natuurgebied Het Schor, de Leidam, het voormalig eiland Wieringen, de haven van Den Oever en de Afsluitdijk. Genoeg te zien dus.

Bij het Waddenbelevingspunt kom je dankzij diverse informatiepanelen van alles te weten over de fauna boven en onder water, over het waddengebied en natuurlijk over de bijzondere vogels die in het gebied zitten. Sommige vogels verblijven er als tussenstop en sommigen hebben het als permanente woonplek. Op de Leidam, ook wel ‘de banaan’ genoemd omdat het die vorm heeft, is ’s zomers de grootste lepelaarskolonie van Europa te vinden.

Lepelaars

Lepelaars hebben hun naam te danken aan hun lepelvormige snavel. Ze hebben een helderwit verenkleed en lange waadpoten. Dat maakt ze een elegante verschijning. Met hun snavel ‘lepelen’ ze voedsel uit het water. De lepelaars die in West-Europa broeden (de Nederlandse populatie lepelaars is uniek, in andere landen in Noordwest-Europa broeden ze nauwelijks) overwinteren vooral langs de West-Afrikaanse kust. Een klein deel blijft in Europa en overwintert langs de kusten van Frankrijk, Spanje en Portugal. Heel soms worden er in Nederland overwinterende lepelaars gezien. Maar het beste kun je ze dus nu bekijken, als het zomer is. In september/oktober trekken ze namelijk weer weg.

Donker

Om ver te kunnen kijken staan er twee telescopen op het Waddenbelevingspunt. Zo kun je de lepelaarskolonie en andere bijzondere vogels extra goed bekijken. Niet alleen overdag zie je hier de mooiste dingen. Het is een van de donkerste plekken van ons land en daarmee perfect om te genieten van de sterrenhemel. Bij Viscentre ’t Wad kun je een verrekijker lenen. De borgsom is vijftig euro per kijker.

Ruimte voor vogels

Het Waddenbelevingspunt is onderdeel van het programma ‘Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen’. Daarmee creëert de Vogelbescherming nieuwe broed- en rustplekken in het waddengebied en maken ze mooie vogelkijkplekken toegankelijk voor een breed publiek. De toren in Den Oever is zo’n nieuwe vogelkijkplek. Soms zijn er wel duizenden wadvogels tegelijkertijd te zien. Van rosse grutto’s tot wulpen en van bonte strandlopers tot eenden en ganzen. Ook worden er soms zeldzame dwaalgasten gespot. De een komt er om te broeden in de zomer, de ander brengt er de winter door en sommigen maken een tussenstop tijdens een loodzware trektocht van het Hoge Noorden naar Afrika en vice versa. Deze trekvogels moeten bijtanken en uitrusten. Doen ze dat niet, dan hebben ze niet genoeg energie om te overleven. Het wad is een grote voedselbron voor deze vogels.

De Vogelbescherming en alle partners van ‘Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen’ willen graag dat bezoekers van het Waddengebied makkelijker van vogels en natuur kunnen genieten. Op het Waddenbelevingspunt kun je zonder de vogels te verstoren optimaal – en soms van heel dichtbij – van de vogels genieten. Wil je ze van nog dichterbij bekijken, vergeet dan niet bij Viscentre ’t Wad een verrekijker te lenen.

 

Het Waddenbelevingspunt staat op de Waddenhaven (Havenkade) van Den Oever. Vanaf de vissershaven is het een wandeling van ongeveer 500 meter over een smalle dijk naar het punt toe. Voor mindervaliden zijn twee parkeerplaatsen beschikbaar in de vissershaven van Den Oever, vanaf die plek kun je via de Dokweg met rolstoel of scootmobiel bij Natuurgebied Het Schor komen en vandaar via de dijk langs de Waddenhaven naar het Waddenbelevingspunt. Het onderste bordes van de Waddenbelevingspunt is voor een rolstoel of scootmobiel toegankelijk, het bovenste bordes alleen via een wenteltrap.

Leuk om te lezen!