Camping Land uit Zee

In Wieringerwerf is een nachtje weg alles behalve saai. Midden in de weidse Noord-Hollandse polder ligt camping Land uit Zee.  Wie altijd al eens in een treinstel, helikopter of boomhut heeft willen slapen kan hier zijn hart ophalen. En voor de echte waaghalzen is er straks zelfs een straaljager beschikbaar.

Tussen de groene weilanden en beschut door de bomen waan je je in Wieringerwerf al gauw op vakantie. En bij camping Land uit Zee wacht de vakantieganger wel een heel bijzonder welkom. Als je het terrein op rijdt glimt een groot treinlocomotief je tegemoet. Marc, noemen eigenaars Saskia en Jervin Tonneman hem liefkozend. “Alle locomotieven hebben immers een naam”, lacht Saskia. Wie een stukje doorloopt, ziet dat Marc niet alleen is. Op de camping staan verschillende bijzondere voertuigen. Een oude Britse defensiehelikopter, een hondenkop-trein, een tourbus. Het zijn slecht enkele van de uitzonderlijke verblijven waarin je op de camping kunt overnachten.

Skischoenen, Dirndls en een oude tram

Eigenlijk lag het beginnen van een camping helemaal niet in de planning voor Saskia en Jervin. Maar bij het zien van het terrein, dat was verworden tot braakliggend kikker-walhalla, begonnen Jervin’s handen toch te jeuken. Dus kwamen daar, met behulp van zijn bouwbedrijf en eigen gouden handen, eerst de houten blokhutten op. Zelf ontworpen en gebouwd, met uit Oostenrijk geïmporteerd hout. De receptie ademt dan ook de Oostenrijkse sfeer: Dirndl-jurkjes aan de muur, skischoenen aan het plafond. Toen Jervin voor zijn werk in België op een oude treinwagon stuitte, was het zaadje gepland voor een uitbreiding van hun concept. Saskia: “Hij wilde die wagon meteen kopen, om een slaapplek in te maken. En tja, Jervin krijgt dat met zijn enthousiasme nog voor elkaar ook.” Zo begon de zoektocht naar nog veel meer bijzondere slaapaccommodaties. Er kwam een vliegtuig uit Limburg, een tram uit Rotterdam. “Er verblijven hier wel eens machinisten die vroeger nog in die tram gereden hebben. Ontzettend leuk is dat.”

Op de bank van Bono

In het midden van de camping is een kampeerveld waar tien plaatsen zijn voor mensen die met hun eigen tent of caravan willen kamperen. Daaromheen staan de elf bijzondere accommodaties. De hondenkop-trein, een van de laatste overgebleven drie in Nederland, trekt met zijn originele lederen bekleding en onaangeroerde machinistenruimte een hoop treinliefhebbers. En voor U2-fans is de tip: loop voorbij de tram en de trein even het hoekje om. Daar staat, in al zijn glorie, de tourbus waarin zanger Bono met zijn bandleden in de jaren ’90 door Europa trok. “Net als Metallica, die hebben de bus ooit van U2 geleend”, voegt Saskia toe. Even verderop moeten gasten letterlijk de boom in. De boomvilla’s, die de toepasselijke namen Pippy, Tommy en Annika hebben, komen niet alleen met balkon en pelletkachel, maar ook met huisdieren. Onder de villa’s door scharrelen twee emoe’s. En die vogels zijn niet de enige dierenvrienden op het terrein: ook alpaca’s Bono en Archie zijn van de partij.

In de basis op vakantie zijn

Voor wie het alpaca-knuffelen even zat is, is in de omgeving ook nog genoeg te doen. Dierenpark Hoenderdaell, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, Kasteel Radboud in Medemblik of het Marinemuseum in Den Helder, dat alles is vanuit hier goed bereikbaar. En na zo’n dagje uit biedt camping Land uit Zee een rustige haven. Saskia: “Wij zijn een van de weinige campings in Nederland die bijzondere slaapaccommodaties aanbieden die niet specifiek op kinderen gericht zijn. Een expert zei ons ooit dat ons concept zonder zwembad en animatieteam nooit zou werken, maar mensen komen hier juist om in de basis op vakantie te zijn. Zonder al te veel poespas.”

Er ligt in de nabije toekomst nog één uitbreiding in het verschiet op camping Land uit Zee. Het slaapverblijf in en rondom de MiG-straaljager, waar nu hard aan wordt gebouwd. Goeie timing, nu net de nieuwe Top Gun film is uitgekomen. Toegegeven, wie in de straaljager wil slapen moet geen last hebben van claustrofobie, maar kan zich hier wel even Tom Cruise wanen. Het moge duidelijk zijn: verblijven bij Saskia en Jervin staat garant voor avontuur.

 

Leuk om te lezen!