Golfsurfen leer je dagelijks in Julianadorp

Ze hebben een prachtstekkie op het strand bij Paal 6, oftewel strandslag Julianadorp. Daar kun je je zeven dagen per week om 11.00 en 14.00 aanmelden voor een golfsurfles. De mannen van deze surfschool High5 zien meer in hun sport dan alleen de sportieve component. Want: 'Als het te vol in je hoofd is, dan pak je een plank, ga je het water in en vergeet je alles'.

Net voor corona, begin 2020, kregen Marcel Blanché (32) en Joost Endlich (50) de gelegenheid de surfschool waar beiden vijf jaar werkten over te nemen. De collega’s waren inmiddels bevriend geraakt en zagen potentie in de mogelijkheden die strand en zee van Julianadorp bieden. De surfschool kreeg een nieuwe naam en het pand werd van mooi steigerhout voorzien, kreeg een nieuwe fundering en een terras met windschermen. Ook het materiaal -planken en pakken- werd vervangen. Meteen werd een succesvol Summer Surf Camp voor kinderen georganiseerd. Tussen alle verschillende coronaregels door konden ze activiteiten organiseren en bleek hun aanpak te werken.

Marcel: ‘Het surfkamp voor kinderen was meteen het eerste jaar vol. We hebben onwijs goede feedback gekregen. Het jaar erop kwamen dezelfde kids weer terug. Dat was heel leuk om te zien.’ Ook de andere activiteiten -golfsurflessen, verhuur van planken en pakken, kitesurflessen en strandyoga- werden omarmd door mensen in de regio, toeristen die de Noordkop bezoeken en lokale inwoners, met name uit Julianadorp en Den Helder.

‘Veel mensen gaven aan dat ze helemaal niet wisten dat er in Julianadorp een surfschool is’, heeft Marcel gemerkt. ‘We hebben flink aan de weg getimmerd en dat zorgde voor een behoorlijke toeloop. Onze manier van lesgeven wordt gewaardeerd. Een stuk persoonlijke aandacht onderscheidt ons. We kijken naar het niveau van de surfer. Hoe ver zijn ze, hoe kunnen wij ze op een next level brengen? Daar passen wij onze lessen op aan. Zeker in het voor- en naseizoen komen mensen die echt willen leren surfen of hun skills willen verbeteren. In de zomervakantie zijn het met name toeristen die een leuke dag willen hebben en hun kinderen willen vermaken.

Ook de yogalessen trekken veel deelnemers. Er is echt superveel animo voor. Een vriendin met een yogastudio in Den Helder verzorgt de lessen voor ons. Ze is gefocust op beginners die het leuk vinden om lekker in de zon een les te volgen. We moeten wel redelijk goed weer hebben, want als het een beetje hard waait, dan is het weer niet geschikt voor de yoga.

Surfen is een ontzettend leuke sport. Ook voor kinderen is het een onwijs toffe, stoere activiteit. Ze springen op het board en gaan! Meteen zie je een gigantisch grote glimlach op hun gezicht verschijnen. Prachtig toch? Je hebt bijna niets nodig: een plank, een wetsuit en golven. Dat maakt de sport zo makkelijk en toegankelijk! En als je echt verder wilt in de sport, dan biedt surfen heel veel uitdaging.’

Maar er is meer, zo weet hij. ‘In het water vergeet je alles. Dat maakt surfen een sport voor bijvoorbeeld mensen die lijden aan PTTS. Het kan therapeutisch werken voor als het te vol is in je hoofd. We krijgen vanuit scholen aanvragen voor kids die niet zo lekker in hun vel zitten. Of we misschien samen iets kunnen doen. We vinden het supergaaf dat wij met die kinderen aan de slag mogen. We krijgen als reacties als: ‘Dit heeft echt geholpen’. Na een dagje surfen zijn ze twee dagen later nog blij. Een aantal scholen komt zelfs met klassen hier. De coronatijd heeft echt veel impact gehad op kids. Als ze arriveren, krijgen we ze al snel op een board. Voor kinderen met een depressie is de eerste stap vaak lastiger. Wij zijn nu bezig om een stichting op te zetten om de drempel lager te maken. Ons doel is om hen via de stichting kosteloos lessen te gaan geven.’

‘Inderdaad, we zijn niet alleen maar commercieel bezig. Als ik alleen maar voor het geld zou werken, dan zou ik wel een andere baan hebben gekozen, ha ha! Surfen is gewoon onze passie en anderen ondersteunen die wat hulp kunnen gebruiken ook. We willen ook niet veel groter worden, alleen maar nog beter in wat we doen. En zelf genieten. Want we willen met z’n allen ook een leuke tijd hebben. Voor ons is het belangrijk om bij onze core business te blijven. En dat is golfsurfen en die persoonlijke aandacht. We zijn gewoon een echte surfschool.’

Surfschool High5 - Paal 6 - Zanddijk 202 – Julianadorp – www.surfschoolhigh5.com

Leuk om te lezen!