previous arrow
next arrow
Slider

Iwan Dekker zet Wieringen op de kaart met kleinschalige accommodaties van een hoge kwaliteit

‘Ik blijf altijd om de hoek kijken’

WIERINGEN – Het golvende en glooiende landschap van Wieringen valt op als je vanuit de polder Wieringerwaard het voormalige eiland nadert.

Wieringen noemt zichzelf ‘het geheime Waddeneiland’. Hoewel er bijna een eeuw geleden al een einde kwam aan het eilandbestaan, spreken de inwoners nog altijd over ‘op Wieringen’. Ook het landschap, met net als op Texel tuinwallen, hier ‘tuunwallekes’ genoemd, doet aan het beroemde broertje aan de overkant van het Marsdiep denken. De verborgen parel in het noorden van Noord-Holland haalt het qua aantallen bezoekers niet bij Texel. Maar voor wie voor eilandgevoel zonder bootovertocht gaat, wacht op Wieringen een aangename verrassing. En een keur aan kwaliteitsaccommodaties.

Iwan Dekker is een ondernemer die vol inzet op bezoekers die kiezen voor persoonlijke aandacht en kleinschaligheid. Onder de verzamelnaam ‘Welkom in ons Huys’ exploiteert hij op Wieringen een recreatiepark, hotels en restaurants. En hij doet dat met succes. Kernwoorden: ver weg van alle drukte, de sfeer van vroeger, het comfort en genot van nu.

‘Wieringen heeft de bezoeker heel veel te bieden’, zegt hij. ‘We hebben een superinteressante historie; de Vikingen zijn hier zelfs geweest. We liggen aan het IJsselmeer, Amstelmeer en de Waddenzee, hebben dus zowel zoet als zout water. De Waddenzee is inmiddels Werelderfgoed. Je hebt hier ruimte, kleinschaligheid, prachtige boerderijen, een serieuze zeehaven en pittoreske, stokoude dorpen. Het is puur, persoonlijk, niet vercommercialiseerd, kneuterig. We zijn door de A7 natuurlijk belachelijk goed bereikbaar. Helaas zijn we geen eiland meer, anders zouden we nog meer kwaliteit en beleving te bieden hebben. Maar als het regent op Texel, dat hier hemelsbreed vlakbij ligt, dan drupt het hier.’

Elementen van de regio

‘Toeristen op Wieringen komen om lekker te relaxen’, vervolgt Iwan. ‘Ze willen geen park met clowns met rode neuzen, maar genieten van de hartelijkheid, rust en natuur. Dat wordt gewaardeerd, want er is veel herhaalbezoek. Onze gasten zeggen vaak aan de balie: ‘Wat wonen jullie hier prachtig’ en dan beleef ik het zelf ook weer. Het is hier inderdaad geweldig. We merken dat Wieringen aantrekt. De tendens bij de huidige toerist is dat hij de drukte ontvlucht. Hij is mobieler, gaat meer weekeinden per jaar weg. Of de toename ook door ons komt? Ik hoop dat het helpt. Maar ik ben ervan overtuigd dat we het met z’n allen doen. De ondernemers in de toeristenbranche hebben elkaar nodig. Een uitstekend prijs/kwaliteitsniveau is belangrijk. Je moet mensen iets bieden dat een ander niet heeft, dus moet je elementen van de regio gebruiken. Daarnaast moeten wij serieus ons best doen om de toerist optimaal van dienst te zijn en te behouden. Dat betekent ook dat zowel restaurants als accommodaties jaarrond open moeten zijn.’

Goede eigenschap

Dekker was een van de pioniers op Wieringen die zich op kwaliteitstoerisme begon te richten. Dat was in 1998. ‘Ik ben geboren in een ondernemersgezin. Ik weet niet beter dan dat ik altijd ondernemer was. Mijn ouders zijn het recreatiepark als camping gestart. Mijn vader overleed vroeg en mijn moeder had ondersteuning bij het bedrijf nodig. Het is me met de paplepel ingegoten hoe je bij beslissingen naar je gevoel moet luisteren. Eigenwijsheid is een goede eigenschap. Ik heb ook wel eens naar een ander geluisterd. Dat werd een fiasco. En ik ben volledig op mijn bek gegaan. Nu heb het gevoel van: kom maar op, ik kan alles aan. Ik ben nu 46 en voorheen dacht ik wel eens: moet ik de boel verkopen of doorgaan? Als ik kies voor doorgaan, kies ik voor de next level, weer een stapje hoger in kwaliteit. Dat heeft altijd goed uitgepakt.’

Kwaliteitsslag

Hij begon zijn kwaliteitsslag met het zelf bouwen van een receptiegebouw op de camping van zijn ouders. Daarin kwamen naast de receptie een winkeltje, een jeugdhoek en een kantoor. Vervolgens kreeg hij een vergunning voor het bouwen van recreatiewoningen. Vandaag de dag bestaat zijn Recreatiepark Wiringherlant uit recreatievilla’s, recreatiechalets en hotelkamers, wellness Het Kuurhuys en restaurant Bij Ons Thuys. Een paar jaar geleden kocht hij een pand in Hippolytushoef en maakte er een hotel van (West Inn) en vorig jaar startte hij een restaurant aan het Amstelmeer (Huys aan het Amstel). 

‘Hij doet maar’

Iwan Dekker is nu bezig om ook in Den Oever een klein hotel te starten. Voor het seizoen 2020 moet het hotel zijn gebouwd en operationeel zijn, zo is de planning. Iwan: ‘Collega-ondernemers denken wel eens: ‘zo, hij doet maar’. Maar het is gewoon hard werken en goed opletten. Tegelijkertijd heb ik het gevoel dat ze mijn manier van ondernemen als heel positief en interessant ervaren. Als een voorbeeld? Ja, dat denk ik wel. Ik krijg hier wel eens ambtenaren van de gemeente. Die zeggen dan: ‘Dit is nu het verhaal zoals wij het zien in de toekomst.’ Mooi toch?’

Charmanter…

‘Wieringen kan meer toeristen gebruiken’, zo stelt hij. ‘Daardoor krijgen we meer slagkracht, werkgelegenheid en kunnen we nog meer realiseren. Voorheen stond de gemeente aan de zijlijn toe te kijken wat er gebeurt, nu geeft de gemeentelijke overheid ons meer ruimte om zaken te ontwikkelen. Net zoals dat gebeurt aan de Noordzeekust. Dat betekent niet dat we het helemaal moeten volstampen. Aan de kust had dat charmanter gekund. We hebben gewoon een heel mooi gebied waar veel meer uit te halen valt. Als je met een goed plan komt, geef daar dan de ruimte voor. De Afsluitdijk gaat zich veel meer oriënteren op toerisme en daar wordt heel veel in geïnvesteerd. Daar ben ik blij mee. Het zal veel bezoekers trekken. En waar mensen zijn, daar willen mensen wezen. Dat is echt waar.’

Italië

Twee van zijn drie kinderen hebben al aangegeven in de toekomst de bedrijven over te nemen. ‘Ze zijn serieus en volgen opleidingen in die richting. Maar ze zijn nu nog twintig en zeventien. Ik wil dat ze eerst nog gaan fladderen voordat ze in het bedrijf komen.’ Zelf denkt Dekker nu te moeten leven en niet te lang wachten om het rustiger aan te doen. Ik vind dat ik de nieuwe generatie ruimte moet bieden voor hun ontwikkeling in plaats te regeren tot ik omval. Ik importeer inmiddels wijn uit Italië van het wijnhuis Piccinini en oriënteer me er momenteel op om Italië een deel van mijn bedrijf te laten worden. Het land ligt goed bij Nederlanders. Ik denk aan een wijnboerderijachtig ‘huys’ met hotelunits. Een accommodatie met pure Italiaanse sfeer. Het ligt vlak bij Barolo. Dat is UNESCO Werelderfgoed. Ik kom er vaak en vind het er fantastisch. 

Verzin het zelf

Mijn tip voor andere ondernemers? Kijk niet naar een ander maar verzin het zelf. Ga aan de slag om Wieringen nog aantrekkelijker te maken. We hebben elkaar nodig om ergens te komen. We hebben een prachtig eiland. Alleen met elkaar redden we het en gaan we ernaar toe om het toerisme hier bloeiend te maken zodat we er met z’n allen leuk van kunnen leven. Dan ben je als ondernemer goed bezig.’

www.inonshuys.nl

Wieringen

Wieringen is gelijktijdig met Texel ontstaan in een van de ijstijden. In 1924 werd het eiland opgeheven doordat de stroomgeulen Ulkediep en Amsteldiep werden afgesloten. Het Amsteldiep vormde de overgang tussen Waddenzee en Zuiderzee. Het Wieringer Eiland Museum Jan Lont op Stroe toont de geschiedenis van het voormalige eiland in de Zuiderzee van begin 1900.

Leuk om te lezen!