Ambachtelijk ijs van IJsie Prima prikkelt alle zintuigen

CALLANTSOOG - De lente die in de lucht hangt. De inauguratie van koning Willem-Alexander. De zinderende hitte in Sicilië. “Dat kun je allemaal vangen in één bolletje ijs.” Kees Baars junior vormt met zijn duim en wijsvinger een klein rondje. “Ons ijs is een totaalbeleving. Al je zintuigen worden geprikkeld.”

 

IJsie Prima in hartje Callantsoog is een echt familiebedrijf dat al drie generaties bestaat en is uitgegroeid tot een begrip in de regio. Die derde generatie was nog niet helemaal zeker. “Ik ben econoom, mijn broer Ties ingenieur. We konden geen ijs meer zien. Dachten we.”, lacht Kees Baars hartelijk. “Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en na een paar jaar Amsterdam allebei weer teruggekeerd. De ijssalon in.”

Nu mijmert hij liever over volle smaken, subtiele details en pure ingrediënten dan over cijfers. Zelfs op vakantie of in een restaurant vertaalt Kees smaken naar ijs. Zijn ‘ijsbrein’ slaat direct op hol bij het zien en proeven van bijzonderheden.

 

Europese Kampioenschappen 2021

Zo ontsproot Spiced Coffee aan het brein van de 30-jarige ijsmeester. Koffieijs met kardemom en stukjes witte chocola. “Onze heerlijke illy-koffie is een belangrijk ingrediënt daarvan. Geen fratsen, alleen pure, verse en hoogwaardige ingrediënten. Daar dingen we niks op af.”

Ook de jury van het Gelato Festival Nederland was onder de indruk. In 2018 won hij met Spiced Coffee de Nederlands kampioenschappen ijsbereiden en plaatste zich voor de EK van 2021 in Bologna. Kees Baarts mag zich daarmee rekenen tot de top met een plaats op de wereldranglijst.

IJssalon van het Jaar 2020

Dit voorjaar vonden de landelijke ijsvakwedstrijden Gouden IJsspatel en Gouden IJscreatie plaats. IJsie Prima gooide hier hoge ogen, viel in de prijzen voor de smaak en creatie en is daarmee één van de zes genomineerden voor ‘IJssalon van het Jaar 2020’.

De basis van het bekroonde ijs is een decenniaoud recept. Van opa Tichelaar. “De fruitsmaken bevatten tot zo’n vijftig procent puur fruit. Aardbeien halen we hier uit de buurt, citroenen uit Sicilië. Onze hazelnoten importeren we uit de Piemonte in Italië. Daar groeien de beste ter wereld.”

‘Lente in de lucht’-ijs

Zo serveert IJsie Prima een aantal traditionele ijssoorten, maar ook nog tientallen andere verfijnde smaken en bijzondere smaakcombinaties. En uiteraard dagelijks vers en ambachtelijk bereid.

‘Lente in de lucht’ smaakt zoals het klinkt: het begin van het bollenseizoen. Als de velden rondom Callantsoog rood, geel, oranje, wit en roze kleuren van de tulpen. Fris, bloemig, zacht. Romig rozenijs gemarmerd met frambozen sorbetijs. “Ik vind het zo kicken als het lukt om een gevoel te vertalen en te vangen in een bolletje ijs.”

De veelheid aan smaken, ijscreaties en softijs maakt het soms lastig kiezen. Zelfs vegan, glutenvrij ijs en frozen yoghurt behoren tot het assortiment. Er zijn zoveel verschillende creaties te bestellen. Denk aan ijscoupes met vers fruit, noten, amarena kersen en huisgemaakte toppings. Maar ook ijskoffie en spaghetti-ijs staan op de kaart.

Eerst intimi laten proeven

Zo probeert de ijsfamilie iedere keer spannende, indrukwekkende en vooral heerlijke ijssmaken en creaties te bedenken. En als een ijssoort bedacht en gemaakt is, verschijnen op verjaardagen steevast de schaaltjes op tafel om eerst de intimi te laten proeven.

De gezellige ijssalon is midden op het Dorpsplein gevestigd. Niet te missen dankzij de vrolijke kleuren. Aan de voorkant is het bovendien heerlijk toeven op het royale terras. Wie uit de wind wil zitten kan schuilen achter glas of in de salon om te genieten van een prachtig ambachtelijk ijsje of kop koffie.

IJssalon IJsie Prima, Dorpsplein 27, Callantsoog, 0224-582083, www.ijsieprima.nl. Dagelijks geopend. Volg op social media of kijk op de site voor actuele openingstijden.

Leuk om te lezen!