Den Oever maakt zich op voor een mooie, lange zomer

DEN OEVER - De lijnen klappen een ritmische melodie tegen de masten van de kotters. De haven in Den Oever ligt vol. De vissermannen zijn weer thuis na een week vissen. Zeeverse vis is aan land gebracht. Morgen wordt deze deels, als vanouds, verkocht vanuit de afslag.

Zaterdagmorgen is het altijd druk. Uit het hele land komen particulieren, maar ook sterrenkoks en restauranthouders naar voormalige eiland Wieringen voor de meest verse vis, schaal- en schelpdieren rechtstreeks van de kotter.

Den Oever ligt er aan de kop van de Afsluitdijk weer trots bij. En maakt zich op voor een mooie, lange zomer. Weliswaar zonder de befaamde Flora en Visserijdagen die sinds mensenheugenis het hoogtepunt zijn van het vissersdorp. En zonder het VIStival dat in de loop der jaren een kleine evenknie geworden is. Maar een visserman krijg je er niet zomaar onder. Die vecht door. Want als er één man is die weet wat tegenslag en ‘roeien met de riemen’ is, dan is het de Oeverse visserman wel.

Horeca heeft een plan

De horeca heeft daarom een plan gemaakt. Het bruisende dorp weet overal een oplossing voor te vinden. Vindingrijk als ze zijn, hebben de eigenaren van viscentre ’t Wad een drive-thru gemaakt. Omdat dit plan al eerder in de hoofden van Ronald en Aart ontsproot, was het redelijk eenvoudig toe te passen toen de coronacrisis uitbrak. Daarnaast zijn het restaurant en terras ook weer toegankelijk voor de visliefhebber.

Ook achter de coupure wordt hard gewerkt om het de gasten zo aangenaam mogelijk te maken. Café Tante Pietje heeft een terras gebouwd, waar je overdag kunt genieten van een lunch, kop koffie of thee met gebak of een borrel.

Eindeloos turen over de haven

Wie weer door de coupuredeuren de haven oploopt ziet De Basalt al liggen. Het restaurant heeft zijn maatregelen getroffen om de gasten te verwelkomen. Onder het genot van een goddelijke (vis)maaltijd tuur je eindeloos over de haven en kotters die er voor anker liggen. Je kijkt rechtstreeks naar het splinternieuwe terras van Viskiosk Havenzicht.

Neem de moeite en loop even naar de overkant. Want daar hebben de eigenaren van de viskiosk hun stoutste dromen waar kunnen maken. Een prachtig pand, helemaal in de sfeer van de visserij, en dat luxe terras met uitzicht over de haven. Als dat geen genieten is van de Hoofdstad van de ZeeVerse Vis, dan weten we het ook niet meer. Hier kun je wachten tot de zon ondergaat, mijmeren over het leven, zoals het was en zoals het gaat worden…

Leuk om te lezen!