Callantsoog is ‘doe maar gewoon’ en mondain tegelijk

CALLANTSOOG - Hutjemutje. Over de hoofden lopen. Euro’s duurder uit voor een drankje op een terras. In Callantsoog kennen ze dat niet. Daar bruist het dorp precies zo, dat gemoedelijkheid nog altijd de boventoon voert.

Dat het heerlijk mensen kijken is op het terras, maar je er niet hoeft te vechten om een vrije stoel. Dat je vrijelijk een plekje kunt uitzoeken op het strand, zonder dat je daar kilometers voor hoeft te lopen. Callantsoog, dat is vertier, natuur, rust en ruimte, familiepret, sportiviteit, meeste zonuren, brede, schone en veilige stranden, kilometers zand, gratis parkeren, een gezellig Dorpsplein en nog veel meer… 

De weg richting Callantsoog, zo onder het duin langs, is al bijzonder fraai. Mee kronkelend langs de duinenrij aan de ene kant, bollenvelden aan de andere. Langzaam doemt het populaire kustdorp op. Door de jaren wint het nog steeds aan populariteit. Maar net voldoende om zich niet te hoeven meten met Zandvoort, Egmond en Scheveningen. De nuchtere mentaliteit zorgt dat de inwoner en ondernemer met twee benen op de grond blijven staan. Hard werken om het de toerist naar de zin te maken.

Vakantiegevoel op een paar kilometer

En niet alleen toeristen uit binnen- en buitenland. Ook de inwoner uit de Noordkop weet Callantsoog al jaren te vinden. Regelmatig een dagje, weekend of vakantie Callantsoog staat van tijd tot tijd op de agenda. Omdat het vakantiegevoel zorgt dat je even helemaal ontspant. Op nog geen paar kilometer is het of je ver weg bent van huis en haard.

Het centrale Dorpsplein ademt een en al vriendelijkheid uit. Je vindt er horecagelegenheden te kust en te keur. Van ijssalon en snackbar tot restaurants met een Italiaanse, Franse en Nederlandse keuken. Voor een snel menu of een uitgebreid diner. Of schuif na een lange strandwandeling aan in een bar of een van de vele strandpaviljoens. Wist je dat er maar liefst zes te vinden zijn langs de Noordzeekust ter hoogte van Callantsoog?

Reuring links, rust rechts

En via één lange trap en nog een paar honderd meter lopen zit je vanaf dat Dorpsplein al midden op een van de mooiste stranden van Nederland. Dat maakt Callantsoog nu juist zo uniek. De reuring van het plein aan de ene kant en de rustgevende golven aan de andere kant. Op steenworp afstand van elkaar.

Wat het kustdorp nog unieker maakt is de ongerepte natuur. In het Zwanenwater vlak in de buurt kun je prachtige wandelingen maken. Het natuurreservaat is een walhalla voor de mooiste vlindersoorten, beschermde wilde orchideeën en zelfs de niet alledaagse zandhagedis koestert zich in dit natuurgebied. Een belangrijke pleisterplaats voor trekvogels en een gebied met meer dan 120 bedreigde plant- en diersoorten.

Tussen ‘doe maar gewoon’ en mondain

Natuurlijk herbergt dit gezellige kustdorp tal van verblijfsaccommodaties, verhuurbedrijven, bijzondere winkels van divers allooi, een supermarkt die 365 dagen per jaar open is, allerlei activiteiten en nog meer ruimte en natuur.

De Noordkop-wind heeft zo zijn voordelen. Naast je hoofd leegmaken kun je de windvlagen ook gebruiken om te surfen, kiten of vliegeren.

De term ‘voor ieder wat wils’ mag dan cliché zijn, maar veelzijdig Callantsoog geeft deze uitdrukking juist wat cachet. Omdat het dorp het op zijn eigen manier benadert. Niet zo geforceerd, maar lekker Noord-Hollands. Een mengeling van ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ en mondain gevangen in één kustdorp. Ontdek Callantsoog.

Leuk om te lezen!