Alkmaars Biermuseum koestert de gezelligheid

ALKMAAR - Een wandeling door oud Alkmaar maakt dorstig. Het drijvende terras van Proeflokaal De Boom is een goede plek om die dorst te lessen. Boven dat terras, in een prachtig historisch pand, is het Biermuseum gevestigd. Binnen vertellen de vrijwilligers je het bijzondere verhaal van bier.

De oude gevels van Alkmaar zijn versierd met bijzondere gevelstenen. Wie door de stad dwaalt kan bijvoorbeeld een kasteel bekijken (Torenburg 1), een hoorn en een kroon (Mient 31) en een man in een bijenkorf (Verdronkenoord 2). Op de oude brouwerij „De Boom” staat een biervat, gehouwen uit steen. Ooit stonden er zelfs twee van zulke vaten op het gebouw. Eén van die vaten is naar binnen gebracht en kan van dichtbij bekeken worden. Wie wil, kan proberen het vat op te tillen. De vrijwilliger slaat het nuchter gade. „Het is nog niemand gelukt, ik wens je succes.”

Het Alkmaarse Biermuseum is van maandag tot en met zaterdag open en dat is alleen mogelijk door de inzet van de vrijwilligers. KustNU sprak met Willem Wouters, die het museum op de maandagen opent. „Iedere vrijwilliger geeft er zijn eigen draai aan, dus het is elke dag weer net even anders,” weet hij. „Ik probeer er een beetje de sfeer van een bruine kroeg in te brengen.”

Het café en het museum zijn twee afzonderlijke organisaties, maar verwevenheid is er natuurlijk wel. Veel bezoekers sluiten hun ronde door de oude brouwerij af met een biertje beneden. Proeflokaal De Boom wordt uitgebaat door Edwin Kat en zijn team. Dit jaar breidde het café zijn terras flink uit, dus er is volop ruimte. Ook het museum werkt aan modernisering. „We willen de gezelligheid behouden,” benadrukt Willem, „maar we gaan wel met de tijd mee.” De beleving van bier is de afgelopen jaren veranderd. „Vroeger hadden we het meestal over pils, speciaalbier was er nauwelijks,” vertelt Willem. Inmiddels weten bezoekers wel dat er meer te proeven valt. „Maar hoe het precies gebrouwen wordt, wat daar allemaal bij komt kijken, en hoe dat vroeger ging… Dat moeten wij ze vertellen. Maar dat doen we graag hoor!” Biermuseum Alkmaar
Houttil 1 / www.biermuseum.nl
Proeflokaal De Boom
Ingang via terras / www.proeflokaaldeboom.nl

Leuk om te lezen!