Museumstoomtram Hoorn-Medemblik: reis zoals er honderd jaar geleden werd gereisd…

HOORN – Een reis met de stoomtram is een uitgelezen manier om de indrukwekkende oostkant van Noord-Holland te zien.

Echt gebeurd: twee wagons die tot 1955 achter stoomlocomotief Bello naar het strand van Bergen aan Zee reden, werden twintig jaar geleden teruggevonden als tuinhuisje in Bergen en op Wieringen.Museumstoomtram Hoorn-Medemblik heeft nu de benodigde financiën bijeen om ze te laten restaureren. Dat gebeurt in de werkplaats in Hoorn. Je kunt meekijken en zelfs –via een computerspel- meewerken aan het herstel van de vijftien meter lange wagons!

Het is een van de leukste uitjes van Noord-Holland en een van de grootste attracties van de regio: een reisje met de stoomtram zoals dat honderd jaar geleden gebeurde. De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik laat oude tijden herleven. Stap in de tram die wordt getrokken door een echte kolengestookte locomotief –zoals de befaamde Bello- en maak een reisje door het historische oosten van onze provincie!

Spannende tijdreis

Jaarlijks zijn er circa 160.000 reizigers. ‘Een rit met de stoomtram is zowel voor jong als oud ontzettend leuk’, verklaart directeur René van den Broeke de populariteit. ‘Je maakt een spannende tijdreis; je ervaart hoe het is om te reizen zoals dat honderd jaar terug gebeurde. Daaromheen zijn er allerlei leuke presentaties. Voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar is er de Stoomsafari; een interactieve ontdekkingstocht waarbij zij alles te weten kunnen komen over reizen en werken met de stoomtram.’

Drie startpunten

Een reis met de stoomtram is ook de uitgelezen manier om de indrukwekkende oostkant van Noord-Holland te zien. Je kunt de reis beginnen op drie locaties: in Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. Alle informatie vind je op www.stoomtram.nl

Museumterrein ontwikkeld

Neem de tijd om het museumterrein in Hoorn te bezoeken. Het vertelt de achtergrond van het reizen met de stoomtram. Je vindt er heel veel informatie en kunt een speurtocht doen. Daar is ook de werkplaats waar de teruggevonden wagons worden gerestaureerd. De bijzondere verzameling omvat voertuigen die in vroeger tijden heel Nederland hebben doorkruist. Ook de oudste nog rijdende locomotief in Nederland –uit 1887- behoort tot de collectie!

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik
Van Dedemstraat 8 / Transferium, Hoorn
Informatie en reserveringen
tel. (0229) 214 862
www.stoomtram.nl

Leuk om te lezen!